Rijmen/Kinderboekenweek 2008

De zinnen verzinzin
Soms kun je zinnenverzinzin hebben:
Zin om de zinnen die zingen vanbinnen
Naar buiten te spinnen als spinnen hun webben.
Zodra je begint is er al een begin,
Een zinnenvanbinnenverzinzin.

Rijmmand

Dit jaar heb ik voor de kleuters een rijmmand gemaakt. In deze mand zitten 22 voorwerpen, oftewel 11 rijmparen. Met deze mand worden de rijmwoorden visueel gemaakt, het zijn niet enkel plaatjes in een boek maar het zijn voorwerpen die je kan aanraken. Voor de rijmmand heb ik gekozen voor materialen die we in het dagelijks leven regelmatig tegenkomen, zoals broek en boek. Eventuele mogelijkheden van de mand: het zoeken van rijmparen, het zoeken van voorwerpen in de klas die ook op de voorwerpen rijmen of het opnoemen van woorden die ook op de voorwerpen rijmen.

Materiaal: broek, boek, citroen, handschoen, rok, sok, fles, zes, kruis, muis, zand, krant, schrift, stift, sticker, kikker (wij hebben het thema kikker net afgesloten), beer, peer, kaart, taart, sjaal en een kraal.

Rijmkaarten

Met simpele kaarten met een afbeelding erop kun je veel doen in de groep, van kringactiviteiten tot een memoriespel. Ik heb helaas zelf de tijd niet gehad om kaarten te maken maar.... er zijn op andere sites ook al leuke kaarten te vinden bijvoorbeeld op jufsanne.com. Klik hier om naar haar pagina over rijmen te gaan.

Rijmrups

    Hierbij denk je misschien aan de kant en klare leesrups, maar je kan zelf ook een rups in de klas maken. Zorg voor een flink aantal knutselrondjes of laat de leerlingen deze zelf knippen.
  • Aan het begin van de rups staat een woord, bijvoorbeeld maan. De leerlingen mogen zelf nieuwe woorden verzinnen die rijmen op het woord maan. Als ze er een weten mogen ze deze achter het eerste rondje plakken. Iedere of om de dag begin je een nieuwe rups met een nieuw woord, aan het einde van de kinderboekenweek bekijk je samen met de leerlingen welke rups het langst is (rekenactiviteit!).
  • Aan het begin van de rups staat een woord, bijvoorbeeld maan. De leerlingen gaan op zoek naar één woord dat rijmt op maan bijv. banaan. Daarna mogen ze met de laatste letter van het woord een nieuw woord verzinnen, bijvoorbeeld neus. Op dit woord moet daarna een nieuw woord gevonden.

Hoedje van papier

Wij hebben bij iedere knutsel die de leerlingen gemaakt hebben tijdens de kinderboekenweek een versje/rijmpje geplakt. Wij hadden gekozen voor een hoedje van papier.

Boekentips

Wie rijmt er mee?Vivian den Hollander en Dagmar Stam
Net als vorig jaar (ssst... niet verklappen) hebben Vivian en Dagmar dit jaar opnieuw een leuk en zeer betaalbaar boekje uitgebracht om uit voor te kunnen lezen. In het boekje wordt je meegenomen in de rijmavonturen van één kleutergroep. Een gezellig en vrolijk boekje!

Gruwelijk rijmen
De bekendste sprookjes zijn te vinden in dit boek, roodkapje, de drie beren enz. en allemaal zijn ze geschreven als een gedicht! Maar ze worden net even wat anders vertelt dan dat je gewend bent! Dit boek van Roald Dahl is een echte aanrader! (middenbouw)

Ziezo Annie M.G. Schmidt
Alle versjes van Annie gebundeld in een boek. Een geweldig boek dat te bebruiken is door de hele school heen. Van de spin Sebastiaan tot ik ben lekker stout, het fluitketeltje tot Dikkertje Dap. Een boek dat in geen enkele kast mag ontbreken!

Tien kleine heksjes Lida Dijkstra
Geweldig boek waarin we m.b.v. een aftelversjes van 10 naar 1 terugtellen!

Links