Dagritmekaarten

Op deze pagina vindt u dagritmekaarten met afbeeldingen van Leendert Jan Vis. De afbeeldingen heb ik zelf uitgekozen en bewerkt. Ik heb hier veel energie en tijd in gestoken. Ik heb de kaarten drie jaar lang gebruikt in mijn eigen groep 4. De dagritmekaarten zorgen ervoor dat het verloop van de dag inzichtelijk is voor kinderen. Naast de kaarten noteerde ik welke les die dag aan bod kwam en wat het doel van deze les was.

Aangezien mijn leerlingen het fijn vonden om de dagritmekaarten in de klas te hebben, heb ik besloten de kaarten met andere leerkrachten en belangstellenden te delen. Inmiddels heb ik vernomen dat de kaarten ingezet worden in klassen maar ook in andere situaties bijv. thuis. De kaarten worden door anderen gekopieerd en aangepast zodat deze toe te passen zijn in elke situatie. Sommige websites delen de (on)bewerkte kaarten nu zelf ook.

Juf Esther Op verzoek van anderen zijn er veel kaarten bij gekomen en is de collectie aardig uitgebreid. Helaas heb ik door mijn fulltime baan als juf geen tijd meer om op nieuwe verzoeken in te gaan.

Ik heb de kaarten zelf 3 jaar gebruikt in mijn groep 4. Voor de kaarten hing ik altijd een klokje op met daarop de aanvangstijd van de activiteit. Later in het jaar schreef ik hier ook de digitale tijden onder. De klokken kun je hier downloaden:
klokken
De kaarten die ik zelf heb gebruikt heb ik in een worddocument gezet, de kaartjes heb ik op gekleurd papier geplakt en gelamineerd. Klik hier voor worddocument met dagritmekaarten. Klik hier voor het document met de maanden en seizoenen. Deze had ik op de kleur van de dag geplakt. Klik hier voor de wc kaarten. Deze had ik op een rode en groene cirkel geplakt, zodat het vanaf de stoel zichtbaar was. In mijn laatste jaar in groep 4 heb ik deze cirkel vervangen door een zeeppompje (met van die ontsmettingszeep), kinderen die naar de wc moesten zetten deze op hun tafel neer. Werkte heel fijn!

Een lijst van beschikbare kaarten op alfabetische volgorde

Lettertype

Ik krijg regelmatig de vraag welk lettertype ik voor de kaarten gebruikt heb. Dit is het lettertype schoolKX_new en deze is te downloaden op de beginpagina van mijn site. Als bewerkingsprogramma heb ik Corel Paint shop pro gebruikt, de grootte van het lettertype is hierbij 72 pixels.